Åk på en vinresa
Att åka på vinresor är något som blir alltmer populärt. Under många år har man kunnat åka på vinresor till Spanien eller Frankrike, för att besöka en vingård och prova några goda viner som är tillverkade i det distrikt man besöker. Man kan även välja att åka till lite mer udda ställen som tillverkar viner och varför inte åka på en vinresa i Sverige? Att åka på vinresa till Riksgränsen kan faktiskt vara nog så spännande och exotiskt som att åka på vinresa till Italien eller Frankrike.

Två ställen som är välkända vindistrikt och där det förstås är riktigt populärt att åka på vinresor är Rhônedalen i Frankrike och Rioja i Spanien. Dessa områden har druvor som producerar viner av en riktigt hög kvalitet. Där finns mängder av vingårdar och vinerier att besöka och självklart ingår det en vinprovning för att få prova vinerna som tillverkas i distriktet.

Under en vinresa så är oftast reseledaren utbildad sommelier. Han eller hon är alltså en riktig vinkännare som kan berätta allt om distriktet, druvorna, vingårdarna och vinerna. Vinresorna passar både nybörjare och mer kunniga, det brukar finnas vinresor för alla smaker. Vid en vinresa får man ofta en större inblick i det land man besöker, och även en större inblick i deras kultur, framförallt när det gäller mat. Man besöker ju inte bara vingårdarna, utan man får även se välkända och även mindre kända turistmål som ligger i närheten av det distrikt man besöker. Dessutom får man träffa landets invånare på ett annat sätt än om man bokar en charterresa. Vid en vinresa så ingår oftast allt, både kost, logi och upplevelser. Men man kan förstås även ordna en vinresa på egen hand och då får man förstås större valfrihet i hur man ska åka och vad man ska titta på och göra i landet man besöker. Fördelen med att besöka vingårdar utomlands är att man kan köpa med sig viner direkt från respektive vingård.

Här i Sverige har vi också ett par vingårdar, främst på Gotland och Öland. Dessa ordnar besök på vingården och i vineriet och det finns även möjlighet till vinprovning och övernattning. Vinresor ordnas också bland annat till Riksgränsen, Öland och Gotland av olika företag. Där kombineras semester och utflykter med vinprovning, allt för att skapa en oförglömlig vinupplevelse. Du behöver alltså inte åka långt för att få njuta av goda viner i en mysig miljö. Att åka på vinresa är en underbar upplevelseresa som kan ge många fina minnen och nya smakupplevelser.